Urmariti Last Week Tonight cu John Oliver abordeaza teoria rasiala critica

Urmariti Last Week Tonight cu John Oliver abordeaza teoria rasiala critica

Dupa mai bine de o luna de asteptare, serialul HBO Last Week Tonight With John Oliver a revenit duminica trecuta cu premiera celui de-al noualea sezon, din fericire cu un public prezent dupa ce emisiunea a suportat o lunga perioada in care studioul a fost aproape gol. intr-adevar, publicul si-a oferit contributia emotionala, care a adaugat un alt strat la subiectul controversat al discutiei: Teoria rasiala critica, adesea prescurtata CRT, si daca ar trebui sau nu sa fie predata in scoli.

Pentru a introduce subiectul controversat, Oliver a exprimat ca unii oameni au ingrijorari – iar prin unii oameni, devine clar ca se refera la prezentatorii si invitatii Fox News. Primul material pe care il vedem in episod este o compilatie de mai multe momente Fox News in care oamenii isi exprima ingrijorarea cu privire la subiectul Teoriei critice a rasei. Una dintre aceste persoane ingrijorate este o figura cunoscuta de la Fox News, comentatorul politic conservator Tucker Carlson. Potrivit lui Carlson, CRT „este o minciuna de la primul pana la ultimul cuvant”, desi mai tarziu in episod devine evident ca nu este sigur de ceea ce inseamna cuvintele. Colectia de vorbitori se incheie cu senatorul texan Ted Cruz, ceea ce il determina pe Oliver sa recite inca unul dintre poemele sale recurente si pline de spirit, care incepe cu „Nu-mi place acel om, Ted Cruz”.

Oliver numeste frica din jurul subiectului scolii o „panica fabricata”. Mai mult, el subliniaza ca unii dintre cei „care au strigat cel mai tare despre asta” nu stiu de fapt ce este CRT. Acest lucru ne aduce inapoi la Carlson, care recunoaste ca „nu si-a dat seama niciodata ce este teoria rasiala critica”. Dupa ce l-a ironizat pe prezentatorul de la Fox News, Oliver continua sa descrie ce este CRT, folosind in acelasi timp un Education Week pentru a-si sustine explicatia: „Este numele dat unui corp de studii juridice care a inceput in anii 1970 si care a incercat sa inteleaga de ce rasismul si inegalitatea au persistat dupa miscarea pentru drepturi civile.”

Pentru a-si sustine si mai mult argumentul potrivit caruia CRT este o „panica fabricata”, Oliver a adus in atentie statisticile care arata ca Fox News a mentionat termenul intr-un numar uimitor de 4.707 doar in 2021. Cu toate acestea, Oliver a remarcat, de asemenea, ca publicitatea lor impotriva CRT a functionat pentru ca au reusit sa instraineze termenul CRT de materia scolara, care este conceputa pentru a-i atentiona pe elevi cu privire la esecurile trecutului si la modul in care sa avanseze spre un viitor mai bun.

Mai departe in episod, Oliver a revenit la ideea principala a predarii CRT in scoli, criticand incercarile esuate ale unor profesori si scoli de a-si educa clasele cu privire la rasism. De exemplu, un profesor a impartit o clasa in functie de culoarea ochilor, persoanele cu ochi caprui corespunzand celui mai mic nivel. in mod natural, dupa cum subliniaza Oliver, rezultatul negativ este ca fiecare persoana de culoare din clasa respectiva are, din punct de vedere biologic, o probabilitate mult mai mare de a ajunge in „nivelul cu ochi caprui” decat persoanele albe. Prin urmare, exercitiul esueaza in ceea ce incearca sa faca: sa-i faca pe elevi sa iasa din pielea lor pentru a vedea viata dintr-o alta perspectiva.

La finalul emisiunii, Oliver rezuma punctul principal al episodului: „Al cui disconfort il prioritizam aici?”, intreaba el, referindu-se la protejarea sensibilitatii albilor prin interzicerea CRT. in cele din urma, Oliver incheie episodul cu un sfat despre cum sa nu ne fie teama sa abordam realitatea in continuare:

„Ceea ce trebuie sa facem aici nu este sa fugim de aceste discutii sau sa adoptam legi care sa le interzica, ci sa invatam sa le purtam mai bine, pentru ca generatie dupa generatie am invatat copiii de la scoala povesti despre aceasta tara si poate ca este timpul sa incetam sa mai facem asta, pentru ca tot ceea ce a facut pana acum a fost sa ne aduca in punctul in care ne aflam acum.”

Puteti viziona segmentul despre Teoria critica a rasei din Last Week Tonight cu John Oliver mai jos.

John Oliver despre „Last Week Tonight”, gluma perfecta a lui Russell Crowe, cum lucreaza echipa sa cu avocatii HBO si ce nu stiu fanii

El dezvaluie, de asemenea, daca este mai mandru de sectia de clamidie John Oliver Koala sau de instalatia de canalizare John Oliver Memorial.

Similar Posts