Cum a distrus Dumbledore inelul lui Marvolo Gaunt in "Printul Semipurului"?

Cum a distrus Dumbledore inelul lui Marvolo Gaunt in „Printul Semipurului”?

in timp ce distrugerea Horcruxurilor Lordului Voldemort a fost o chestiune destul de plictisitoare in romanele si filmele din Harry Potter, procedura de distrugere a inelului s-a dovedit a fi o sarcina urata care a sfarsit prin a cere viata unuia dintre cei mai mari vrajitori din lumea vrajitorilor: Albus Dumbledore, directorul scolii Hogwarts de Vrajitorie si Magie.

in Harry Potter si Printul Semisange, aflam ca Dumbledore incepuse sa vaneze cele sapte Horcruxuri ale lui Voldemort cu mult inainte de a-i spune lui Harry despre existenta lor. Totul a inceput odata cu distrugerea de catre Harry a primului Horcrux al lui Tom Riddle: jurnalul sau. El il injunghie cu ajutorul unui colt de Basilisc in timpul evenimentelor din Harry Potter si Camera Secretelor, fara sa stie ca, in acest proces, a ucis o parte din sufletul lui Voldemort. Urmatorul Horcrux care si-a gasit sfarsitul a fost inelul lui Marvolo Gaunt, iar Dumbledore a facut eforturi mari atat pentru a-l obtine, cat si pentru a-l distruge.

Istoria inelului

Semnificatia inelului a fost Piatra invierii montata in centrul sau. Conform Povestea celor trei frati, piatra a fost creata de Moartea insasi si daruita fratelui mijlociu, Cadmus Peverell, care a folosit-o pentru a-si chema iubita moarta. Dar cum inelul a adus inapoi doar o infatisare diluata a persoanei respective, l-a innebunit pe Cadmus, care s-a sinucis pentru a se alatura iubirii vietii sale in moarte. Dar, potrivit lui Dumbledore, care a considerat ca povestea este un simplu mit, Cadmus era doar un vrajitor foarte puternic care a creat el insusi piatra si a innebunit din cauza incapacitatii acesteia de a realiza imposibilul вЏ¤ de a aduce pe cineva inapoi din morti.

Dupa moartea sa, piatra a trecut pe linia familiei sale, ajungand in cele din urma la Marvolo Gaunt. Pana la acest moment, cineva a montat piatra in inel, iar Marvolo a pretuit-o ca pe o mostenire pretioasa. Pentru el, inelul era dovada statutului sau de pur-sange si era dovada bogatiei si prosperitatii sale de mult apuse. Dar nu a detinut niciodata cunostinte despre puterile pietrei si a considerat semnul Hallows de pe el ca fiind blazonul Peverell.

Dupa cum spune povestea, Marvolo si fiul sau au fost mai tarziu intemnitati in Azkaban pentru ca i-au atacat pe Muggles. Cand Marvolo, eliberat mai devreme decat Morfin, s-a intors acasa, a aflat ca fiica sa, Merope, plecase cu luni in urma. in timp ce Merope l-a pacalit pe Muggle-ul Tom Riddle Senior sa se casatoreasca cu ea cu ajutorul unei potiuni de dragoste (desi acesta a parasit-o in cele din urma cand a realizat adevarul), Marvolo a murit singur in casa sa, lasandu-i inelul fiului sau, Morfin.

Ani mai tarziu, Tom Riddle, alias viitorul Lord Voldemort, a venit in cautarea lui Marvolo si a descoperit cum tatal sau ii parasise mama. A procedat la asomarea lui Morfin si si-a folosit bagheta pentru a-si ucide tatal, precum si bunicii. A modificat amintirile unchiului sau pentru a face sa para ca el a comis crimele si a fugit cu inelul.

Desi a purtat inelul la Hogwarts pentru o perioada de timp, in cele din urma a aflat totul despre Horcruxuri datorita profesorului Horace Slughorn si a transformat si el inelul intr-unul. Apoi a incetat sa il mai poarte si a decis sa protejeze inelul ascunzandu-l in Baraca Gaunt. Pentru a-i spori si mai mult protectia, a aruncat un blestem mortal asupra inelului si a acoperit locatia acestuia cu multe vraji puternice pentru a indeparta pe oricine ar fi dat peste ascunzatoarea sa sau ar fi fost suficient de curios sa se uite.

Interesant este faptul ca nu s-a clarificat niciodata daca Voldemort stia ca inelul gazduieste una dintre cele trei Talismane si ca unirea lor l-ar transforma in insusi „Stapanul Mortii”. Dupa cum a explicat mai tarziu Dumbledore, fie nu stia ca are Piatra invierii, fie nu a vrut sa o foloseasca pentru ca ii era frica de morti.

Cum a facut Dumbledore rost de inel?

Cam in perioada in care Harry Potter urma sa inceapa al saselea an la Hogwarts, Dumbledore a dedus corect ca casa lui Marvolo Gaunt ar putea tusi cateva indicii despre Horcruxuri, dat fiind obiceiul lui Tom Riddle de a le ascunde in locuri care aveau o anumita semnificatie pentru el. A dat lovitura aici, deoarece a descoperit ca vrajile suplimentare ascundeau ceva. A reusit sa inlature toate vrajile si descantecele grele, dupa care a descoperit o cutie de aur sub podele, care continea obiectul intrebarii sale: Inelul lui Marvolo Gaunt.

Gafa uriasa a lui Dumbledore

in timp ce Voldemort stia sau nu despre Piatra invierii, Dumbledore a recunoscut instantaneu cea de-a doua Hallow. Avea cunostinte anterioare despre Hallows si le cauta de ani de zile. Dar, in ciuda faptului ca banuia ca Voldemort trebuie sa fi pus un blestem pe inel pentru a-l descuraja pe cel care il folosea sa manipuleze sau sa distruga Horcruxul sau, emotiile au pus stapanire pe el si l-a purtat. A sperat sa foloseasca piatra pentru a chema spiritele familiei sale, in special pe sora sa Ariana, pentru a le putea vedea pentru ultima oara si pentru a-si cere iertare pentru ca in trecut a fost prea pierdut in eforturile sale marete (pentru „binele mai mare”) pentru a le face prioritatea sa.

De indata ce si-a pus inelul, a pornit blestemul fatal care a inceput sa curga prin Dumbledore, incepand cu mana dreapta pe care purta inelul. Mana a capatat o infatisare asemanatoare cu cea a unui mort, innegrindu-se si incepand sa putrezeasca.

Distrugerea Horcruxului

Directorul a folosit imediat sabia lui Godric Gryffindor, infuzata cu venin de Basilisc atunci cand Harry a folosit-o pentru a ucide bestia din Camera Secretelor, pentru a distruge Horcruxul. in timp ce inelul a redevenit o bijuterie normala care continea Piatra invierii, permitandu-i astfel lui Dumbledore sa il poarte cu dezinvoltura atunci cand l-a luat mai tarziu pe Harry, blestemul mortal care il ucidea nu s-a oprit. in timp ce multi s-au intrebat cum de un om intelept ca Albus Dumbledore a putut face o greseala atat de mare, directorul si-a recunoscut odata el insusi neajunsul:

„Fac greseli ca oricine altcineva. De fapt, fiind вЏ¤ iertati-ma вЏ¤ mai degraba mai inteligent decat majoritatea oamenilor, greselile mele tind sa fie corespunzator mai mari.”

Gratie propriilor sale abilitati si interventiei oportune a lui Severus Snape, blestemul a fost limitat la mana lui ofilita, pentru moment. Dar, in ciuda eforturilor lor, Dumbledore mai avea doar un an de trait, deoarece, in cele din urma, blestemul avea sa-l ucida.

Aceste evenimente neasteptate l-au determinat pe Dumbledore sa-i ceara lui Snape sa-l ucida inainte ca blestemul sa se produca. Nu voia ca moartea lui sa fie in zadar si a vrut sa o foloseasca pentru a se asigura de doua lucruri: ca loialitatea lui stii cine a fost stabilita fara indoiala si pentru a-l salva pe Draco Malfoy de la comiterea unei crime in numele Lordului intunecat. Desi a pune capat Horcruxurilor ramase nu a fost floare la ureche, distrugerea inelului a avut un pret greu de platit.

Similar Posts